Lage rugpijn

3 Tips voor lage rugpijn

Veel mensen hebben last van lage rugpijn. Het wordt veroorzaakt door een aantal verschillende dingen, waaronder een slechte houding, spierspanning, blessures of overbelasting. Gelukkig zijn er manieren hoe je de pijn in de rug kan verminderen. In deze blog kom je er meer over te weten.

De oorzaken van lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende aandoening wat voorkomt bij mensen van diverse leeftijdscategorieën. Deze aandoening kent ook vele oorzaken. Wij hebben enkele oorzaken op een rijtje gezet.

Een slechte houding is de meest voorkomende oorzaak van rugpijn en kan worden voorkomen door goede ergonomie op de werkplek toe te passen. Overgewicht of zelfs obesitas is een andere oorzaak van lage rugpijn. Doordat de rug veel meer gewicht moet dragen dan normaal wordt er veel druk gelegd op de spieren en de wervelkolom, resulterend in lage rugpijn. 

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem voor zwangere vrouwen. Dit komt door de veranderende hormonen en het gewicht van de baby op de bekkenbotten. Sommige zwangere vrouwen hebben rugpijn in hun eerste trimester, terwijl anderen het in hun derde of laatste trimester hebben.

Lage rugpijn kan ook veroorzaakt worden door te veel, of te zwaar, sporten en tillen. Dit legt namelijk te veel druk op de spieren en gewrichten en kan ervoor zorgen dat de rug in onnatuurlijke posities komt. 

Wat kan ik doen tegen lage rugpijn?

Lage rugpijn is nooit fijn. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen om deze pijn te verminderen. 

Allereerst is het strekken van de rug een goede oefening om de dag mee te beginnen. Rek en strek oefeningen zorgen ervoor dat de spieren in de onderrug warm worden en uiteindelijk de spanning op de spieren en gewrichten verlicht. Wij hebben drie simpele oefeningen op een rijtje gezet:

  • Ga gestrekt op de rug liggen en vervolgens met de rug gestrekt tegen de muur aan staan
  • Houd met jouw handen de enkels vast en strek je lichaam volledig
  • Zit op de knieën met de handen op de grond en maak de rug hol en bol. Deze oefening staat ook bekend als 'Kat-Kameel'.

Om de druk op de onderrug te verlagen is het goed om vaker te staan of te wandelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het lichaam actiever is, maar ook dat de wervelkolom in een neutrale positie staat ten opzichte van het lichaam. Zo kan je op kantoor een sta-bureau aanschaffen. Dit zal de druk op de onderrug verlichten. Ook is het goed om tijdens werktijd te wandelen. Onderzoekers hebben bewezen dat dit niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de productiviteit. 

Ten slotte kun je diverse hulpmiddelen aanschaffen die de druk op de onderrug kunnen verlichten. Een 'foam roller' is een goed middel om de spieren in de onderrug wat losser te maken. Een rug brace is ook een goed hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat de rug geforceerd in een goede positie komt. Dit is enkel niet ergonomisch. Een ergonomische oplossing is een nieuw rug kussen. Dit zorgt er namelijk voor dat de rug voldoende ondersteuning krijgt en de wervelkolom in een neutrale positie komt. Deze kussens kunnen ook gebruikt worden op verschillende plekken; je kan het gebruiken voor thuis, kantoor, de auto, trein of zelfs het vliegtuig. 

Rugkussen tegen rugpijn

Bovenstaande adviezen zijn allemaal goede oplossingen om van rugpijn af te komen, maar het belangrijkste is vooral om actief te blijven. Lang in één houding blijven zitten is slecht voor de onderrug. Je moet blijven bewegen. Dit is goed voor de onderrug omdat het voorkomt dat de spieren vermoeid raken.

Reactie plaatsen