Oplossingen tegen rugpijn

Tips bij een gebroken stuitje

Heb je de laatste tijd steeds meer pijn bij het zitten of heb je wellicht het stuitje gebroken? Je bent niet de enige. Ondanks dat je weinig verhalen hoort over stuitblessures is het een veelvoorkomende blessure. In deze blog lees je wat je tegen deze pijn kunt doen.

Hoe ontstaat een gebroken stuit

Een gebroken staartbeen is een blessure die optreedt wanneer het stuitbeen breekt. Een persoon kan dit oplopen na een val of een ongeval. Het stuitje kan in dit geval snel geïrriteerd raken.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn pijn in het stuitje (coccygodynie), gevoelloosheid en tintelingen. Pijn kan ook in de onderrug en benen worden gevoeld. Andere symptomen kunnen zijn: moeite met zitten of staan gedurende lange tijd, pijn tijdens stoelgang, zwelling of blauwe plekken in de onderrug en plassen.

Tips voor een gebroken stuitje

Een gebroken stuitje is een zeer pijnlijke blessure. Het kan ook moeilijk te behandelen zijn omdat er niet veel manieren zijn om de pijn te verminderen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn beter beheersbaar te maken en het risico op complicaties te verkleinen.

Het eerste dat je moet doen nadat je jouw staartbeen hebt gebroken, is onmiddellijk medische hulp inroepen van een arts of eerste hulp. Je wilt geen risico's nemen met dit letsel, omdat het tot andere problemen kan leiden als het niet wordt behandeld. De arts zal je waarschijnlijk pijnstillers voor jouw stuitje geven en kan ook antibiotica voorschrijven als hij denkt dat je een infectie heeft.

Het volgende dat je moet doen, is een aantal vrij verkrijgbare medicijnen proberen, zoals ibuprofen of paracetamol om de pijn en ontsteking in jouw stuitje te helpen verminderen. Deze medicijnen kunnen in pil vorm komen of als een vloeistof die je kunt drinken, afhankelijk van wat er verkrijgbaar is bij jouw apotheek of drogisterij.

Medicijn

Ook zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen om de mobiliteit in en rondom de stuit te verhogen:

  1.  Lig met je rug op de grond en til je benen op
  2. Trek een knie naar je toe met je hand en strek de andere knie tegelijkertijd met de hand
  3.  Zit in kleermakerszit op een zachte ondergrond

Andere hulpmiddelen

Een ander uitstekend hulpmiddel is een speciaal druk verlagend kussen. Orthopedische kussens zijn makkelijk te gebruiken en bieden snel verlichting voor de gebieden waar je pijn ervaart.

Wil je nou direct je stuitpijn verlichten? Ons stuitkussen Mont Blanc is een ideale oplossing voor mensen met een gebroken stuitje. Het kussen verlicht de druk op het stuitje en zorgt ervoor dat je op een zacht zitvlak kan zitten. Het kussen is super praktisch en het past op elke stoel, dus je kan het overal mee naartoe nemen.


natalie
Door

natalie

op 10 Jun 2023

dankje voor deze tips. Mijn dochter was gisteren op haar drinkfles (perongeluk) gaan zitten. ze bleef maar zagen over pijn dus ging ik opzoeken en dit kwam ik uit.

lieke verboom
Door

lieke verboom

op 24 Jun 2023

dit werkt allemaal niet ik kan op dit moment niet normaal zitten, liggen en staan en mijn moeder vindt het onnodig om naar de doctor te gaan, is er ook nog een andere oplossing. :(

Ladylion
Door

Ladylion

op 10 Aug 2023

Tich overhalen om te gaan! Ik ben in januari gevallen en heb er mee rond gelopen.. nu pas foto's laten maken en blijkt gebroken te zijn geweest en scheef gegroeid 50 graden... wordt of fysio of operatie :(

lieke verboom
Door

lieke verboom

op 11 Sep 2023

oh nee sterkte ik ben naar de huisarts geweest hij stond niet heel schuin en hij was zwaar gekneusd, heb er vooral last van bij zitten voor een lange tijd of achterop een fiets. Het is nu al 4 maanden geleden :(

Nina
Door

Nina

op 24 Jul 2023

Ben hard gevallen, kan niet goed lopen/rennen/bukken....😭Hopenlijk heb ik er wat aan

Ibo
Door

Ibo

op 25 Sep 2023

Na mijn fietstongeluk van 4 maanden geleden heb ik er nog steeds last van. eerst hadden ze röntgenfoto's gemaakt en aangegeven dat het gekneusd zou zijn. na 3 maanden pijn mri scan bleek dat mijn stuit toch gebroken is.. pff

Reactie plaatsen