Slapen met kniekussen

Oplossingen tegen pijn in knie

Word jij vaak, of misschien wel elke ochtend, wakker met pijn in je knieën? Of word je ’s nachts wakker van de pijn waardoor je niet vast slaapt en overdag vermoeid bent? Het zijn situaties die té vaak voorkomen en meestal is er een eenvoudige oplossing voor pijn in de knie. In deze blog bespreken we wat de oorzaken zijn van pijn in de knie en welke oplossingen er bestaan.


Oorzaken van pijn in knie

Pijnlijke knieën hebben is niet leuk en beperkt je in je dagelijkse bezigheden en lichaamsbeweging. Pijn in de knie kan verschillende oorzaken hebben, het hoeft niet altijd een ernstige aandoening te zijn. Veel mensen hebben bijvoorbeeld gemerkt dat een kniekussen tijdens het slapen kan helpen.

 Wat zijn enkele oorzaken van pijn in de knie?

  • Een aandoening van de beenderen van het kniegewricht;
  • een aandoening van de gewrichtsbanden, de menisci of de spieren en pezen van de knie;
  • overbelasting;
  • verkeerde slaaphouding;
  • problemen met de heupen.


Waar pijn in knie?

Het is ook belangrijk je af te vragen wat de locatie is van de pijn in je knie. Het voelt alsof de hele knie pijn doet, maar toch zal waarschijnlijk op een bepaalde plaats heviger zijn.

Waarschijnlijk is er sprake van artrose van de knieschijf, peesontsteking of slijmbeursontsteking wanneer je vooral pijn in je knie voelt aan de voorzijde. Pijn aan de binnenkant van je knie kan duiden op een meniscusscheur, gewrichtsbandscheur of artrose.

Ook bij pijn aan de buitenkant van de knie kan er sprake zijn van een meniscusscheur, een peesontsteking of artrose. Voel je vooral pijn aan de achterzijde van je knie? Dan kan een meniscusscheur of bakercyste ook een oorzaak zijn. Zoals je merkt is het zelf moeilijk te bepalen wat de exacte oorzaak is. Raadpleeg zeker eerst een professionele arts!

Kniekussen voor in bed

Wat is een patellofemoraal pijnsyndroom?

De medische benaming, patellofemoraal pijnsyndroom, wordt gebruikt voor pijnklachten rond de knieschijf. In tegenstelling tot pijn aan de binnenkant van de knie of buitenkant, voel je bij het patellofemoraal een centrale pijn. Deze pijn kan vooral optreden bij belasting van de knieën zoals wandelen, traplopen, hardlopen, fietsen. Meestal neemt de pijn toe na de inspanning en bij het zitten met gebogen knieën.

 Als jij denkt dat je last hebt van dit patellofemoraal pijnsyndroom, contacteer dan zeker je huisarts!


Oplossingen tegen pijn in knie

Natuurlijk is het vaak moeilijk om zelf een diagnose te stellen, maar er zijn wel al enkele dingen die je zelf kan doen voordat je een arts raadpleegt. Doe het de eerste week of weken rustig aan als er sprake is van overbelasting. Ook een orthopedisch kniekussen tijdens het slapen kan helpen. Een arts zal, afhankelijk van de oorzaak van de kniepijn, een behandeling proberen met pijnstillende medicatie en kinesitherapie. De arts kan je ook doorverwijzen naar een orthopedist om andere behandelingen te proberen.


Waarom een goed kniekussen kan helpen

bij pijn in knie

Ben jij een zijslaper? In deze slaaphouding rust het ene been op het andere en ontstaat er wrijving tussen de knieën of met het onderste been. Deze verkeerde houding en wrijving op het gewricht kan verholpen worden door een kniekussen. Een kniekussen ondersteunt de knieën, en helpt je om de juiste lighouding aan te nemen. Wil je meer te weten komen over de voordelen van een kniekussen tijdens het slapen en hoe dit pijn in de knie kan verhelpen? Lees dan zeker het artikel: ‘Een goede slaaphouding met behulp van een kniekussen.’

Reactie plaatsen