Goede zithouding met kussen

Thuiswerken met een goede zithouding

Sinds de coronapandemie is thuiswerken heel populair, echter steeds meer bedrijven stimuleren hun medewerkers nog steeds om thuis te werken. Dan heb je zoals velen waarschijnlijk gemerkt dat een goede stoel en een goede zithouding belangrijk zijn. In november 2020 hadden 2 miljoen Nederlanders last van nek- en rugklachten en sindsdien nam door thuiswerken het aantal patiënten alleen maar toe. Volgens een fysiotherapeut is onze thuiswerkplek vaak niet ingericht zodat het een goede zithouding bevordert. In dit artikel lees je wat wél een goede zithouding is tijdens het thuiswerken en hoe een zitkussen kan helpen.


Wat is een goede zithouding?

Thuiswerken heeft bij velen heel wat klachten teweeg gebracht. De meeste mensen hebben thuis geen goede tafel of bureaustoel, met als gevolg dat ze aan het einde van een dag thuiswerken een stijve nek hebben of pijn voelen in de rug of onderrug.

 Wat kan je doen om een goede zithouding aan te nemen tijdens het thuiswerken? Enkele tips voor een betere zithouding:

  • Gebruik een los toetsenbord en zet het computerscherm of de laptop op een stapel (bv. boeken)
  • Zet je voeten naast elkaar, plat op de grond en sla ze niet over elkaar
  • Schuif je onderrug tegen de rugleuning
  •  Gebruik een kantoorstoel
  •  Probeer regelmatig te pauzeren: sta even recht, wandel even de trap op en af, loop een rondje rond de blok tijdens de lunchpauze

Bij een goede zithouding zitten de heupen iets hoger dan de knieën, steunt je onderrug tegen de rugleuning, blijft je hoofd rechtop in het verlengde van je wervelkolom. Dit laatste betekent dat je ogen zich op ooghoogte van het scherm bevinden en je loodrecht naar het scherm kijkt.

Een ergonomisch bureau, een ergonomische bureaustoel en een zitkussen, zijn perfecte tools om je zithouding tijdens het thuiswerken te verbeteren.


Waarom is een goede zithouding zo belangrijk?

Het lijkt alsof het veel moeite kost om een goede zithouding aan te nemen, maar het is echt belangrijk en helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

De gevolgen van een slechte zithouding steken snel de kop op en de voordelen van een goede zithouding bevorderen je gezondheid. Een verkeerde zithouding kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals een pijnlijke rug, of pijn in de nek en schouders. Wist je dat een goede zithouding zelfs bijdraagt aan een goede ademhaling? Een goede zithouding maakt je dus indirect ook energieker!

Zitkussen op stoel

Waarom een zitkussen of rugkussen kan helpen

Eerst en vooral is een zitkussen of rugkussen een laagdrempelige oplossing om nek- en rugklachten te voorkomen of te verhelpen en om een ergonomische zithouding te hebben bij het thuiswerken. Een zitkussen of rugkussen geeft extra ondersteuning aan de rug en onderrug waardoor een ergonomische houding wordt bevordert. De ergonomische ontwerpen van de orthopedische kussens van Best Life bijvoorbeeld zorgen voor een natuurlijke zithouding en de juiste uitlijning van de ruggengraat tijdens het thuiswerken. Deze juiste houding voorkomt rugpijn en bevordert een betere doorbloeding.

Reactie plaatsen