Oplossingen tegen rugpijn

Pijn in rug: tips tegen rugpijn

Rugpijn, het is een klacht die ruim 2 miljoen Nederlanders treft. Dit blijkt uit de cijfers van een onderzoek van het RIVM. Toch is er een verschil, afhankelijk van de plek van de rugpijn zijn er verschillende oorzaken. Deze blog gaat over pijn in de rug ofwel rugpijn, en tips tegen deze pijn. Rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig. Jammer genoeg keert het ook vaak terug.


Hoe voelt pijn in rug?

Pijn in de rug komt veel voor. Bijna 27 procent van de Nederlanders geeft aan er last van te hebben. Dit kan plots en zonder aanleiding beginnen, maar soms wordt de pijn langzaam erger. Vaak voelt pijn in de onderrug als een zeurende pijn. Toch meldden sommigen dat de pijn ook heel heftig kan zijn waardoor het hun dagelijkse activiteiten belemmerd.


Natuurlijk geven bepaalde houdingen of bewegingen vaak meer pijn. Na het stilzitten kan pijn in de onderrug ook samenkomen met stijfheid. Bij deze pijn onder in de rug is het waarschijnlijk om aan te nemen dat de oorzaak geen hernia, afwijking of schade is, want bij minder dan 1% van de mensen met lage rugpijn wordt een zeldzame oorzaak voor de klachten gevonden. Dit wordt dan gewone rugpijn genoemd en gaat vanzelf over.


De oorzaken van pijn in rug

Het is voor veel medici nog niet duidelijk hoe pijn in de rug precies ontstaat. Artsen en deskundigen denken dat de spieren, banden en botten onder in de rug tijdelijk niet goed samenwerken, omdat er vaak geen ernstige aandoening of oorzaak kan worden gevonden bij personen die aangeven pijn in de rug te hebben.

De kans op pijn in de rug is groter bij:

  • zwaar lichamelijk werk
  • veel tillen
  • overgewicht
  • lang autorijden
  • de rug veel draaien en buigen
  • thuiswerken met een slechte zithouding

Heb je een kantoorbaan of zit je veel? In het artikel ‘Thuiswerken met een goede zithouding’ geven we je meerdere tips hoe je een goede zithouding kan aannemen bij het thuiswerken!


Tips tegen rugpijn

Het is niet zo leuk dat men weinig weet over rugpijn. Gelukkig kan je zelf veel doen om je klachten te verminderen. Enkele tips zijn:

  • blijf bewegen
  • gezond leven, genoeg slaap en voldoende rust
  • vermijd overgewicht en roken
  • doe, wanneer mogelijk, specifieke oefeningen voor je rug
  • gebruik een zitkussen of rugkussen


Waarom zijn deze bovenstaande tips effectief? Een gezonde levensstijl zorgt voor een goed lichaamsgewicht. Overgewicht bijvoorbeeld kan extra druk op de spieren veroorzaken. Daarom is bewegen, ook al heb je pijn, heel belangrijk. Sporten zoals zwemmen, fietsen en hardlopen maken het lichaam sterker en soepeler.


Ongeveer de helft van de mensen gaf aan volledig hersteld te zijn na drie maanden. De kinesist of fysiotherapeut kan natuurlijk ook helpen bij het herstel van rugklachten en tips geven over hoe om te gaan met rugpijn. Heel soms komt een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) voor, meestal veroorzaakt door een hernia in de rug. Toch is dit een uitzondering.


Hoe een zitkussen of rugkussen kan helpen

Een zitkussen of rugkussen kan je helpen om ergonomisch en comfortabel te zitten. De vorm van zo’n kussen helpt je om een goede en natuurlijke houding aan te nemen zodat je rechtop met een rechte rug zit. Op die manier corrigeert een zitkussen de lichaamshouding en voorkom je pijn bij het zitten.

Rugkussen tegen rugpijn

Reactie plaatsen