Last van stijve nek

Wakker worden zonder stijve nek, hoe?

Heb jij last van nekpijn of een stijve nek na het slapen? Het liefst van al zou je willen wakker worden zonder stijve nek, zou je die schouderpijn niet meer willen voelen en zou je vol energie aan een nieuwe dag willen beginnen. Maar, dat is niet het geval en je bent op zoek naar een oplossing? Bij Best Life ben je aan het juiste adres. In deze blog lees je de belangrijkste oorzaken en gevolgen van nekpijn of een stijve nek, maar ook hoe je kan wakker worden zonder schouderpijn of stijve nek. 

Oorzaken van een stijve nek na het slapen

Onze nek heeft zeven wervels en vijf tussenwervelschijven. Tussen de eerste twee wervels zit dus geen tussenwervelschijf. Wanneer men spreekt over een stijve nek of een nek die vast zit, gaat het meestal over verkrampte nekspieren. Pijn en bewegingsbeperking zijn dan het gevolg van die verkramping van de nekspieren. Stijve nekspieren, nek- en schouderpijn na het slapen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals:

 • stress of overbelasting;
 • gebrek aan beweging;
 • te lang ononderbroken dezelfde houding aannemen;
 • een verkeerde ergonomische ondersteuning van nek en hoofd;
 • geen goed hoofdkussen;
 • verkeerde slaaphouding.


Gelukkig, een stijve nek duurt meestal zo’n 2-tal dagen. Soms kan het zijn dat de stijfheid in de nek langer aansleept, soms zelfs tot een week lang, elke keer wanneer je wakker wordt. Als de klachten niet verdwijnen of wanneer ze erger worden, is het goed je huisarts of dokter te raadplegen.


De invloed van je hoofdkussen en je slaaphouding

De verkeerde hoogte van je hoofdkussen heeft je wellicht ’s nachts al af en toe wakker gemaakt. Zowel een te hoog als een te laag hoofdkussen, zorgt voor een verkeerde belasting van een of meerdere tussenwervelschijven. Met spierverkramping, een vastzittende nek of opstaan met een stijve nek als gevolg. Het is dus heel belangrijk dat de nekholte volledig ondersteund wordt!


Tijdens het slapen is natuurlijk ook je slaaphouding belangrijk, net zoals je zithouding overdag ook belangrijk is. Lees er meer over in het artikel ‘Thuiswerken met een goede zithouding.’ Een verkeerde slaaphouding gedurende enkele uren kan een stijve nek of zelfs nek- en schouderpijn als gevolg hebben. Een goed hoofdkussen dat is aangepast naar jouw slaaphouding kan helpen om de nek zo goed mogelijk te ontspannen tijdens de slaap. Doe hier de test om te weten te komen wat het beste hoofdkussen is voor jou!


Slapen in bed

Gevolgen van een stijve nek of schouderpijn

Hoewel nekpijn of schouderpijn vaak al het gevolg is van een ander probleem, heeft dit ongemak ook gevolgen. Ervaar jij ook één of meer van de onderstaande gevolgen?

 • Spanningshoofdpijn bij het opstaan
 • Stress, zorgen
 • Minder bewegingsvrijheid
 • Slapeloosheid (lees er meer over in dit artikel)
 • Extreme vermoeidheid


Voordelen van een orthopedisch hoofdkussen

Weet je nog niet waarom je nu precies kiest voor een orthopedisch hoofdkussen? Hier staan alle voordelen op een rij:

 • Een orthopedisch hoofdkussen zorgt voor een neutrale houding van de wervelkolom, waardoor je een goede slaaphouding creëert
 • Het kussen zorgt voor optimale ontlasting van gewrichten en ontspanning van het lichaam. Je rust ’s nachts dus beter uit
 • Door te slapen met een orthopedisch kussen voorkom je rugklachten, nekklachten en hoofdpijn, waardoor je fit aan de dag begint.


Hoe wakker worden zonder een stijve nek?

Zoals dit artikel vermeldde kunnen meerdere factoren een stijve nek of schouderpijn tot gevolg hebben. Als dit probleem langer dan een week aansleept is het goed een professionele arts of therapeut te raadplegen.

Toch zijn er al een paar dingen die je zelf kan doen. Een goed hoofdkussen is heel belangrijk. Het moet een hoofdkussen zijn dat is aangepast aan de manier waarop je slaapt. Buikslapers, zijslapers en rugslapers, ze hebben elk afzonderlijk een ander hoofdkussen nodig. Weet je niet goed waar te beginnen? Lees onze blog: ‘Waarom kiezen voor een orthopedisch hoofdkussen?’


Reactie plaatsen