Zere knie

Hoe herken je knieartrose?

Knieartrose is een aandoening die het kraakbeen in het kniegewricht aantast. Het wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid in het gewricht. Knieartrose kan zowel primair als secundair zijn en kan ook worden geclassificeerd als inflammatoir of niet-inflammatoir.

Hoe herken je een artrose in de knie

Knieartrose begint altijd met stijfheid in de knie. Dit is vooral te merken wanneer je een staande beweging maakt. Vaak is dit ’s ochtends of wanneer je opstaat na lang zitten. Ook bij bewegingen waar de knie erg actief is ervaar je pijn. Ook is het bewezen dat bepaalde lichamelijke condities de kans op artrose vergroten. Artrose in de knie komt bijvoorbeeld eerder voor bij mensen die:

  • overgewicht hebben
  • artrose in andere gewrichten hebben
  • een leeftijd boven de 50 hebben
  • eerder een botbreuk hebben gehad
  • jarenlang lichamelijk zwaar werk hebben verricht

Als je een van deze symptomen ervaart raden we je aan om contact op te nemen met jouw huisarts. De huisarts diagnosticeert de aandoening dan.

Knee pain

Wat kan ik doen tegen knieartrose

Als de huisarts je heeft gediagnosticeerd met knieartrose raden we je een om het volgende te doen: je kan een afspraak inplannen met jouw fysiotherapeut. De fysiotherapeut gaat je oefeningen geven die de pijn verlichten. Bij mensen met overgewicht raden we aan om wat meer te bewegen. Het hoeft niet lang te zijn; een halfuur is vaak al genoeg. De knieën hoeven minder gewicht te dragen, dit legt minder druk op de knie met artrose. Ook helpt dit tegen andere vormen van pijn in de knie.

Ook raden we je aan om meer te gaan staan. Als jouw werk veel zitten vereist, zoals een kantoorbaan (of thuiskantoor) raden we je aan om te investeren in een sta-bureau. Dit zorgt er niet alleen voor dat de knie niet urenlang in een gebogen positie blijft, maar ook dat de wervelkolom in een natuurlijke houding komt. Naast de sta-bureau raden we je aan om tijdens werktijd, of tijdens de pauze, een blokje om te gaan. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer beweegt, maar het is ook bewezen dat dit jouw productiviteit en concentratie verhoogd.

Ten slotte bestaan er tegenwoordig hulpmiddelen die knie aandoeningen, als knieartrose, kunnen verminderen. Kniekussens zijn hier een goed voorbeeld van. Kniekussens zorgen er immers voor dat de knie extra ondersteuning krijgt tijdens het slapen, of liggen, en dat de wervelkolom in een natuurlijke positie komt. Orthopedische kussens zijn goede (en comfortabele) hulpmiddelen om pijn in gewrichten te verminderen.

Slapen met een kniekussen

Reactie plaatsen