Tips na heupoperatie

Tips na een heupoperatie

Een heupoperatie schrikt veel mensen af, vooral de revalidatie erna. Heb je onlangs een nieuwe heup gekregen of sta je op het punt zo’n heupoperatie te ondergaan? Het belangrijk om goed te revalideren nadat je een nieuwe heup hebt gekregen. Zo’n revalidatieproces begint in het ziekenhuis en kan verder gezet worden in een revalidatiecentrum of met een kinesitherapie. In deze blog geven we extra tips die je kunnen helpen na een heupoperatie.


Wat is een heupoperatie?

Bij een nieuwe heup, of kunstheup genoemd, wordt je eigen heupgewricht vervangen.Hierbij wordt zowel de heupkop als de heupkom vervangen.

Door de snelle medische ontwikkelingen zijn op dit moment twee soorten heupprothesen, dus twee manieren voor een heupoperatie. De eerste optie is een ongecementeerde prothese, en de tweede optie is een gecementeerde prothese. Wanneer je een operatie met ongecementeerde heup krijgt, wordt de prothese in het bot vastgeslagen, deze groeit daarna vast aan het bot. Bij een heupoperatie met gecementeerde heup wordt de heupprothese met cement in het bot vastgezet.

 Een orthopedisch chirurg bespreekt met jou wat de beste oplossing is. Leeftijd en de kwaliteit van het heupbot zijn belangrijke factoren. Afhankelijk van deze factoren wordt gekozen voor de gecementeerde of ongecementeerde prothese.


Ongemakken of klachten na een heupoperatie

Sommige mensen ervaren enkele ongemakken of klachten na een heupoperatie. Tijdens de revalidatie ervaart men natuurlijk pijn, maar als dit goed begeleidt wordt en de juiste kinesitherapie wordt toegepast vermindert dit. Het kan ook zijn dat iemand met een nieuwe heup later klachten ervaart.


 De moderne heupprothese gaat zeker tien jaar mee, toch kan deze na verloop van tijd slijtage oplopen. Ook een ontsteking van het heupgewricht, een botbreuk rondom de prothese of loslating van de heupprothese kan plaatsvinden. Wat kan je na een heupoperatie doen tijdens het slapen? Hoe kan je je nieuwe heup zo lang mogelijk in goede staat te houden, óók ‘s nachts?


Slapen met kussen tussen benen

Tips na een heupoperatie

Het is goed de tips van je dokters en deskundigen toe te passen wanneer je revalideert met een nieuwe heup. Hieronder lees je nog enkele extra tips die je kunnen helpen tijdens de revalidatie, wanneer je gaat slapen:

  • Ga op de rand zitten en leg eerst al het been aan de niet-geopereerde kant op het bed
  • Tijdens de eerste 6 weken moet je op je rug slapen. Na de zes weken slaap je best met een dik kussen, deken of orthopedisch kniekussen tussen je benen.
  • Bij het uitstappen van het bed, is het belangrijk om het geopereerde been goed naar buiten gedraaid te houden. Probeer ook altijd als eerst met het geopereerde been uit bed te stappen

Ook wanneer je gaat zitten is het goed een zitkussen te gebruiken. Als je wil draaien op een stoel als je zit, kan je een plastic zak of draaikussen op het zitvlak leggen. Tijdens de nabehandeling van de operatie mag je heupgewricht niet meer dan negentig graden buigen, probeer bukken of buigen dus te voorkomen.

Reactie plaatsen