Pijn aan nek

Hoe voorkom ik nekklachten?

Heb jij last van nekklachten? Dan ben je niet de enige. Nekpijn is een veelvoorkomende aandoening die door vele factoren kan worden veroorzaakt, zoals een slechte houding, letsel of herhaalde belasting. Nekpijn wordt vaak omschreven als scherp, schietend, brandend of kloppend. Het kan variëren van mild tot ernstig en verergert meestal met activiteit. Nekpijn kan ook uitstralen naar de armen en naar de schouders en boven rug. Hoewel nekpijn niet levensbedreigend is, kan het een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven.

Hoe ontstaan nekklachten

Nekpijn is een veelvoorkomend probleem dat om vele redenen kan ontstaan. Het kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding, spierspanning of zelfs stress. De meest voorkomende klacht van nekpijn is dat de nek- en schouderspieren worden uitgerekt of overbelast. Dit type nekpijn komt vaak voor bij langdurig zitten aan een computerbureau of gebogen over een bureau om ergens aan te studeren/werken. Iemand kan ook al snel in de verkeerde houding belanden. Naast bureauwerk kan dit ook tijdens het zitten of slapen gebeuren. Het is dus van belang dat jij een natuurlijke houding behoudt.

Het verhelpen van nekklachten

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust de beste remedie is tegen nekklachten. Door op jouw zij te slapen en met een kussen onder jouw hoofd, behoudt je de natuurlijke welving van jouw wervelkolom. Orthopedische kussens zijn een uitstekend hulpmiddel om nekklachten te verhelpen.

De manier waarop je aan jouw bureau werkt, kan ook van invloed zijn op nekpijn en stijfheid. De beste plek om te werken is in een ergonomische positie, rechtop zitten met beide voeten op de grond, rug recht en handen rustend op het bureau voor u. Het scherm moet op ooghoogte staan en u mag tijdens het werken niet naar voren of naar achteren leunen.

Het is ook erg belangrijk om je nek te blijven bewegen. Deze simpele oefeningen kunnen je van je pijn verhelpen:

  1.  Buig je hoofd voor tien herhalingen naar voor en naar achteren.
  2. Probeer voor tien keer over je schouders te kijken.
  3. Beweeg met je oren naar je schouders.

Een ontspannen nek helpt bij deze oefeningen. Balsems die je spieren verlichten kunnen een goed hulpmiddel zijn.

Het voorkomen van nekklachten

Uiteraard willen we in eerste instantie geen nekklachten krijgen. Het voorkomen van nekklachten begint bij een goede houding in zowel het slapen als in het werken. Het is belangrijk dat de nek in lijn ligt met de wervelkolom. Dit kan door middel van een sta-bureau. Kussens zijn ook een uitstekend hulpmiddel. Orthopedische kussens zorgen voor optimaal comfort en ondersteuning van het lichaam. Hedendaags zijn er veel soorten kussens. Zo helpen stuitkussens voor een comfortabele en gezonde zit tijdens het werken of in huis. Hoofdkussens bieden direct ondersteuning voor het hoofd, de nek en schouders. Kniekussens zorgen ervoor dat jouw lichaam in een natuurlijke positie blijft tijdens het slapen.

Slapen op je zij

Reactie plaatsen