Slapen met kniekussen

Een goede slaaphouding met behulp van een kniekussen

Iedereen kent het belang van een goed hoofdkussen. Maar heb jij wel eens van een kniekussen gehoord? Dit is een kussen dat je tussen je benen klemt voor tijdens het slapen. Voor mensen die op hun zij slapen kan dit de slaaphouding enorm verbeteren. In deze blog leggen we uit wat je aan een kniekussen hebt en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.


Verbetering van de slaaphouding

Veel zijslapers hebben er last van: pijn in de rug, in de heupen of last van de knieën tijdens of na het slapen. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde lighouding. Wanneer je op je zij ligt, is het verleidelijk om het ene been over het andere te plaatsen. Hierdoor draai je vaak met je rug en heupen waardoor je lichaam afwijkt van een gezonde slaaphouding. Een kniekussen, soms ook beenkussen genoemd, helpt om jouw slaaphouding te verbeteren. Een kniekussen ondersteunt je knieën en houdt deze op zijn plaats waardoor je wervelkolom, benen en heupen op één lijn komen te liggen. Met een beenband bevestig je het kussen aan je bovenbeen. Dit zorgt ervoor dat je 's nachts tijdens het draaien het kniekussen niet ‘verliest’ en in de juiste slaaphouding blijft liggen.


Als oplossing voor pijnlijke kniegewrichten

Mensen die last hebben van pijnlijke kniegewrichten door bijvoorbeeld artrose of artritis kunnen ook veel voordeel hebben van een kniekussen. Vaak is het met pijnlijke knieën als zijslaper lastig om in een comfortabele houding te komen. Wanneer beide knieën op elkaar komen doet dit pijn. Daarmee pas je vaak al snel je lighouding aan waarbij je scheef gaat liggen.


In zo’n geval geeft een kniekussen extra ondersteuning. Het kussen is zacht en zorgt ervoor dat de pijnlijke gewrichten niet tegen elkaar komen. Wil je meer te weten komen over de voordelen van een kniekussen? Lees dan zeker de blog; Waarom een orthopedisch kniekussen?

Kniekussen voor in bed

Waar voldoet een goed kniekussen aan?

Hoe maak je nou de juiste keuze bij de aanschaf van een kniekussen? Van welk materiaal moet het product gemaakt zijn, en welke vorm moet het hebben? Als we kijken naar welke kniekussens er op de markt zijn, komen we tot de volgende conclusies:

  • Het meest gebruikte materiaal voor kniekussens is traagschuim. Het fijne aan traagschuim is dat het door lichaamswarmte zachter wordt en daardoor de vorm aanneemt van de lichaamscontouren.
  • Qua vorm van het kussen zien we twee opties voorbijkomen. Dat is een vierkant kniekussen en een driehoekig kniekussen dat aan de punt smaller toeloopt. Onze ervaring zegt dat de vierkante variant wat ‘lomper’ is. Het design van het driehoekige kniekussen volgt de contouren van de binnenkant van het bovenbeen op natuurlijkere manier.
  • In de binnenzijde van sommige kniekussen zit een zogenaamde ‘cooling gel’ verwerkt. Dit kan extra fijn zijn tijdens warme zomernachten.
  • Een absolute must voor ieder kniekussen is een die aan het kussen bevestigd zit. Sommige kniekussen hebben dit niet. Dat kans dat je tijdens het draaien in je slaap het kussen ‘verliest’ is daarmee erg groot.


Alle voordelen van een kniekussen nogmaals op een rij

Een orthopedisch kniekussen heeft veel voordelen, zoals:

  • Zorgt voor een stabiele slaaphouding waarmee de heupen en de wervelkolom in een rechte en natuurlijke positie blijven tijdens de nachtrust.
  • Met een beenband zorgt een kniekussen ervoor dat je de hele nacht lang in een correcte slaaphouding blijft liggen.
  • Zorgt voor ontlasting bij pijnlijke kniegewrichten.
Reactie plaatsen