zeurende pijn aan de zijkant van mijn rug

Oorzaken en oplossingen van zeurende pijn aan de zijkant van mijn rug?

Zeurende pijn aan de zijkant van de rug kan een vervelend en belemmerend probleem zijn. Het kan uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden en uw levenskwaliteit verminderen. In dit artikel zullen we kijken naar de mogelijke oorzaken van zeurende pijn aan de zijkant van de rug en verschillende oplossingen om deze pijn te verlichten en te voorkomen.

Oorzaken van zeurende pijn aan de zijkant van de rug 

Zeurende pijn aan de zijkant van de rug is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Deze pijn kan beperkend en ongemakkelijk zijn, waardoor het belangrijk is om de mogelijke oorzaken ervan te begrijpen.

 1. Overbelasting van de spieren: Langdurige fysieke activiteit, zware lichamelijke inspanning of herhaaldelijke bewegingen kunnen leiden tot overbelasting van de rugspieren. Dit kan zeurende pijn aan de zijkant van de rug veroorzaken.

 2. Verrekking of verstuiking van de rugspieren: Plotselinge bewegingen, tillen van zware voorwerpen of een verkeerde lichaamshouding kunnen leiden tot verrekking of verstuiking van de rugspieren. Dit kan resulteren in aanhoudende zeurende pijn.
 3. Rugletsel door een val of ongeval: Een val of ongeval waarbij de rug gewond raakt, kan zeurende pijn aan de zijkant van de rug veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals zwelling, blauwe plekken of moeilijkheden bij het bewegen.
 4. Hernia in de tussenwervelschijven: Een hernia in de tussenwervelschijven treedt op wanneer de zachte kern van een schijf uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Dit kan zeurende pijn in de rug veroorzaken, inclusief de zijkant van de rug.
 5. Ontsteking van de gewrichten in de rug: Ontsteking van de gewrichten in de rug, zoals bij artritis, kan zeurende pijn aan de zijkant van de rug veroorzaken. Deze pijn kan verergeren bij beweging of langdurig zitten.

 6. Scoliose: Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijwaarts buigt, wat kan leiden tot asymmetrische druk op de rugspieren en zeurende pijn kan veroorzaken.

 7. Slechte houding: Langdurig zitten of staan met een slechte houding kan leiden tot spanning en stress op de rugspieren. Dit kan uiteindelijk zeurende pijn aan de zijkant van de rug veroorzaken.

Diagnose van zeurende pijn aan de zijkant van de rug 

Als u zeurende pijn aan de zijkant van uw rug ervaart, is het belangrijk om een juiste diagnose te krijgen. Een medische professional zal uw medische geschiedenis bespreken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Soms kunnen aanvullende beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto's of MRI-scans nodig zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen. In sommige gevallen kan het raadplegen van een specialist, zoals een orthopedisch chirurg of een fysiotherapeut, ook nuttig zijn.

Veel van de klachten ontstaan door een slechte zithouding, deze klachten kunnen ook weer opgelost worden door een goede zithouding te creëeren. De zitkussens van Best Life kunnen hierbij helpen. Meer informatie over wanneer u het beste professioneel hulp in kunt schakelen? Bekijk het artikel hier "Rugpijn" van UZ Leuven.

Best Life zitkussens

Behandelingen voor zeurende pijn aan de zijkant van de rug

De behandeling van zeurende pijn aan de zijkant van de rug kan variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Rust en activiteiten beperking: Het geven van rust aan uw rug kan helpen om de pijn te verminderen. Vermijd zware fysieke activiteit en beperk uw bewegingen om verdere belasting van de rug te voorkomen.

 2.  Pijnstillers en ontstekingsremmers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of niet-steroïde ontstekingsremmers kunnen helpen om pijn en ontstekingen te verminderen.

 3.  Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan u helpen met specifieke oefeningen en technieken om de rugspieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen.

 4. Oefeningen en stretchoefeningen: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga, kan helpen om de rugspieren te versterken en de algehele gezondheid van de rug te verbeteren.

 5.  Warmte- en koudetherapie: Het toepassen van warmte- of koudetherapie op het getroffen gebied kan helpen om pijn en ontstekingen te verminderen. U kunt een warmtekussen of een ijspak gebruiken, afhankelijk van uw comfort en de aanbevelingen van uw zorgverlener.

 6.  Chiropractie: Een chiropractor kan verschillende manipulatietechnieken toepassen om de rugspieren en wervelkolom uit te lijnen en de pijn te verminderen.

 7.  Acupunctuur: Acupunctuur, een alternatieve behandelingsmethode waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden ingebracht, kan helpen om pijn te verminderen en de energiestroom in het lichaam te herstellen.

 8. Zit- en/of rugkussen: Het gebruik van een zit- of rugkussen kan zorgen voor een correcte houding wat zeurende pijn kan verhelpen of voorkomen.

  De zitkussen en rugkussens van Best Life zijn de best beoordeelde kussens van de Benelux. Bekijk het assortiment hier.

 9. Chirurgische ingreep: In ernstige gevallen, zoals bij een hernia of structurele afwijkingen, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de onderliggende oorzaak van de pijn te behandelen.

Conclusie

Zeurende pijn aan de zijkant van de rug kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals overbelasting, spierverrekking, letsel, hernia, ontsteking en slechte houding. Het verkrijgen van een juiste diagnose en het identificeren van de onderliggende oorzaak zijn essentieel voor een effectieve behandeling.

De behandeling van zeurende pijn aan de zijkant van de rug kan variëren, van rust en pijnstillers tot fysiotherapie, oefeningen en alternatieve behandelingen. Preventieve maatregelen, zoals het handhaven van een goede houding, regelmatige lichaamsbeweging en juiste tiltechnieken, kunnen helpen om het risico op deze pijn te verminderen. Het gebruik van een zit- en/of rugkussen helpen vaak om rugpijn te voorkomen of verhelpen.

Raadpleeg altijd een medische professional voor een juiste diagnose en gepaste behandeling.

FAQ - Wat zijn de oorzaken en oplossingen van zeurende pijn aan de zijkant van mijn rug?

Wat kan ik doen om zeurende pijn aan de zijkant van mijn rug te voorkomen?

Om zeurende pijn aan de zijkant van de rug te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding te handhaven, regelmatig lichaamsbeweging te krijgen, juiste tiltechnieken te gebruiken, een ergonomische werkplek te hebben, langdurig zitten of staan te vermijden en ondersteunende kussens of matrassen te gebruiken tijdens het slapen.

Moet ik onmiddellijk medische hulp zoeken als ik zeurende pijn aan de zijkant van mijn rug ervaar?

Als de zeurende pijn aan de zijkant van uw rug aanhoudt, ernstig is, gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, gevoelloosheid of problemen met de blaascontrole, is het verstandig om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Kan stress zeurende pijn aan de zijkant van de rug veroorzaken?

Ja, langdurige stress kan spanning in de rugspieren veroorzaken, wat kan leiden tot zeurende pijn aan de zijkant van de rug. Het is belangrijk om stress te beheersen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.

Zijn er specifieke oefeningen die ik kan doen om mijn rugspieren te versterken en zeurende pijn te verminderen?

Ja, er zijn verschillende oefeningen die gericht zijn op het versterken van de rugspieren en het verminderen van zeurende pijn. Enkele voorbeelden van rugoefeningen zijn:

Liggende beenheffing: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën. Til één been op, houd deze even vast en laat hem langzaam zakken. Herhaal dit met het andere been. Doe 10 herhalingen voor elk been.

Superman-oefening: Ga op uw buik liggen met uw armen gestrekt voor u uit. Til uw armen en benen van de grond terwijl u uw buikspieren aanspant. Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan los. Doe 10 herhalingen.

Brug: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en uw voeten plat op de grond. Duw uw heupen omhoog, waarbij u uw bilspieren aanspant, en houd deze positie even vast voordat u terugkeert naar de startpositie. Doe 10 herhalingen.

Zijwaartse plank: Ga op uw zij liggen met uw onderarm op de grond. Til uw heupen op, waarbij u uw zijspieren aanspant, en houd deze positie even vast voordat u terugkeert naar de startpositie. Herhaal dit aan de andere zijde. Doe 10 herhalingen aan elke kant.

Cat-Camel stretch: Ga op handen en knieën zitten. Buig langzaam uw rug naar boven terwijl u uw hoofd naar beneden laat hangen (katpositie). Keer dan terug naar de startpositie en buig uw rug naar beneden terwijl u uw hoofd omhoog brengt (kameelpositie). Herhaal dit 10 keer.

Reactie plaatsen