lage rugpijn vrouwen

De oorzaken en oplossingen van lage rugpijn bij vrouwen

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen treft. Het kan aanzienlijke hinder veroorzaken en de algehele levenskwaliteit beïnvloeden. In dit artikel zullen we de verschillende oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen bespreken en ook enkele oplossingen en preventieve maatregelen bekijken om rugpijn te verminderen of te voorkomen.

Inleiding 

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht onder vrouwen van alle leeftijden. Het kan acuut of chronisch van aard zijn en kan variëren in intensiteit. Veel vrouwen ervaren perioden van lage rugpijn die verband houden met specifieke fysiologische, levensstijl gerelateerde en psychologische factoren. Het begrijpen van deze oorzaken is essentieel voor het nemen van preventieve maatregelen en het vinden van effectieve oplossingen.

Lage rugpijn verwijst naar pijn of ongemak in het gebied van de onderrug, tussen de onderste ribben en het bekken. Het kan gepaard gaan met stijfheid, spierspanning en beperkte beweging. Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, variërend van spierbelasting en verrekking tot problemen met de wervelkolom, zoals hernia's en degeneratieve aandoeningen.

Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen  

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen en kan diverse oorzaken hebben. In dit hoofdstuk wordt er gefocust op de specifieke oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen. 

Fysiologische factoren

Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door diverse fysiologische factoren zoals:

 • Zwangerschap en bevalling: Zwangerschap legt extra druk op de lage rug, wat kan leiden tot pijn en ongemak. De groeiende baarmoeder verplaatst het zwaartepunt van het lichaam, wat resulteert in een verandering van de lichaamshouding en extra belasting van de rugspieren. Daarnaast kunnen bevallingen, vooral bij een vaginale geboorte, tijdelijke verwondingen en stress aan de rugspieren en ligamenten veroorzaken.
 • Hormonale veranderingen: Schommelingen in hormoonspiegels tijdens de menstruatiecyclus en menopauze kunnen bijdragen aan lage rugpijn. Hormonen zoals oestrogeen kunnen invloed hebben op de gevoeligheid voor pijn en ontstekingsreacties in het lichaam, wat de rugpijn kan verergeren.
 • Menstruatiecyclus: Sommige vrouwen ervaren lage rugpijn tijdens de menstruatie. Dit kan te wijten zijn aan samentrekkingen van de baarmoeder en verhoogde gevoeligheid van zenuwvezels in het bekkengebied.

Levensstijl gerelateerde factoren

Naast fysiologische facturen kunnen ook bepaalde levensstijl gerelateerde factoren een rol spelen bij het ontstaan van lage rugpijn:

 • Sedentaire levensstijl: Een zittende levensstijl met weinig lichaamsbeweging kan bijdragen aan lage rugpijn. Het gebrek aan spierkracht en flexibiliteit kan de rugspieren verzwakken en de stabiliteit van de wervelkolom verminderen.
 •  Onjuiste lichaamshouding: Een slechte lichaamshouding, zoals langdurig zitten met een gebogen rug of het tillen van zware voorwerpen met een verkeerde techniek, kan de rugspieren overbelasten en rugpijn veroorzaken.
 •  Overgewicht en obesitas: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en de tussenwervelschijven, wat kan leiden tot rugpijn. Bovendien kan overgewicht de algehele gezondheid beïnvloeden, ontstekingen in het lichaam verhogen en de rugpijn verergeren.

Psychologische factoren

Tenslotte kunnen ook psychologische factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en de intensiteit van lage rugpijn: 

 • Stress en emotionele belasting: Stress en emotionele belasting kunnen bijdragen aan lage rugpijn. Langdurige stress kan spierspanning veroorzaken en de gevoeligheid voor pijn verhogen.
 •  Depressie en angststoornissen: Depressie en angststoornissen kunnen ook bijdragen aan lage rugpijn. Deze psychologische aandoeningen kunnen leiden tot verhoogde spierspanning en een verminderd vermogen om pijn te verdragen.

Oplossingen (en preventieve maatregelen) tegen pijn in de onderrug 

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen en preventieve maatregelen die kunnen helpen bij het verminderen en voorkomen van lage rugpijn. Door het toepassen van deze maatregelen kunnen individuen actief bijdragen aan het bevorderen van een gezonde rug en het vermijden van pijn en ongemak. 

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Het regelmatig uitvoeren van specifieke oefeningen, zoals rug versterkende en flexibiliteits oefeningen, kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het versterken van de rugspieren.
 • Ergonomie: Het handhaven van een goede lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten, staan en tillen, kan de belasting op de rug verminderen. Het gebruik van een zit- en of rugkussen kan hierbij goed helpen.
 • Stressmanagement: Het effectief omgaan met stress door middel van technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kan helpen bij het verminderen van spierspanning en rugpijn.

  rugkussen lage rugpijna

Wanneer medische hulp zoeken? 

Hoewel de meeste gevallen van lage rugpijn vanzelf verbeteren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken in de volgende gevallen:

 • Aanhoudende of ernstige pijn die niet verbetert met rust en eenvoudige thuisbehandelingen.
 • Rugpijn die gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, gewichtsverlies, gevoelloosheid of tintelingen in de benen.
 • Rugpijn na een val, letsel of ongeval
 • Rugpijn die niet weggaat bij het gebruik van een rug- of zitkussen.

Conclusie  

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder fysiologische, levensstijl gerelateerde en psychologische factoren. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het handhaven van een goede lichaamshouding en stressmanagement, kan helpen bij het verminderen en voorkomen van lage rugpijn. De zitkussens van Best Life kunnen hier goed bij helpen. Het is ook belangrijk om medische hulp te zoeken als de rugpijn aanhoudt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen.

FAQ - De oorzaken en oplossingen van lage rugpijn bij vrouwen

Kan lage rugpijn tijdens de zwangerschap worden voorkomen?

Ja, lage rugpijn tijdens de zwangerschap kan worden verminderd door regelmatige lichaamsbeweging, het dragen van geschikt schoeisel, het vermijden van langdurig staan of zitten en het ondersteunen van de rug tijdens het slapen.

Zijn er specifieke oefeningen die kunnen helpen bij lage rugpijn?

Ja, er zijn specifieke oefeningen gericht op het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de flexibiliteit die kunnen helpen bij het verminderen van lage rugpijn. Raadpleeg een professional op het gebied van fysiotherapie voor advies over geschikte oefeningen.

Moet ik medische hulp zoeken voor lage rugpijn tijdens mijn menstruatiecyclus?

In de meeste gevallen is lage rugpijn tijdens de menstruatie normaal en verbetert het vanzelf. Echter, als de pijn ernstig is en gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Kan stress rugpijn veroorzaken?

Ja, langdurige stress kan leiden tot spierspanning en verhoogde gevoeligheid voor pijn, wat kan resulteren in lage rugpijn.

Kan ik rugpijn voorkomen door mijn lichaamsgewicht onder controle te houden?

Ja, het behouden van een gezond lichaamsgewicht kan helpen om de druk op de wervelkolom te verminderen en rugpijn te voorkomen. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel bij het handhaven van een gezond gewicht.Reactie plaatsen