Slapen

3 tips tegen snurken

Heb jij last van snurken tijdens het slapen of heeft jouw partner moeite met slapen door het snurken? Dan ben jij niet de enige! Nederland telt namelijk meer dan 6 miljoen snurkers in 2022. Snurken is bij sommigen genetisch bepaald, maar er zijn enkele oplossingen om het snurken te verminderen. Een win-win situatie voor jou en jouw partner!

Waarom snurken we?

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer de weefsels in jouw keel trillen. Het is meestal een symptoom van verstopping, waarbij de keel vernauwt en er moeite is om lucht door te laten. Wanneer dit gebeurt, trillen de weefsels en produceren ze een geluid dat we kennen als snurken. Dit geluid is erg storend en kan wel oplopen tot 80 decibel!


Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot snurken. Op de rug of buik slapen, overgewicht, alcoholgebruik, verkoudheid en roken zijn veelvoorkomende oorzaken van snurken. Ook slaapgebrek, gezondheidsproblemen zoals astma of allergieën kunnen hieraan bijdragen. Het is dus belangrijk om deze factoren te vermijden.

3 tips tegen snurken

Nu je weet wat de oorzaak is van snurken hebben we wat tips op een rijtje gezet. Snurken is iets wat je niet kan controleren tijdens het slapen, maar er zijn enkele maatregelen die je kan nemen om de kans op snurken te verminderen.

Allereerst komt snurken vaak voor bij rug slapers. Wij adviseren je om van slaappositie te veranderen. Zijslapers hebben statistisch gezien minder last van snurken. Buikslapers hebben ook minder last van snurken, dit kan een oplossing voor jou zijn. Natuurlijk is het lastig om deze transitie op korte termijn te maken, maar er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die het zijslapen en buikslapen kunnen stimuleren. Ook zijn er creatieve oplossingen om hier snel aan te wennen. Je kan bijvoorbeeld een klein object op de rug plakken wat ervoor zorgt dat je niet op de rug gaat slapen.

De lichamelijke gezondheid is ook een grote factor wat betreft het slapen. In meerdere blogs hebben we het belang van gezondheid in kaart gebracht. Niet alleen zorgt het ervoor dat je minder gaat snurken maar ook dat je een betere nachtrust krijgt, uitgerust opstaat en productiever bent gedurende de dag. Overgewicht zorgt ervoor dat er meer vetweefsel zit in de keelholte. Het is een taai proces, maar het heeft enorme voordelen.

Naast de negatieve gevolgen van de consumptie van (teveel) alcohol en tabak is snurken ook een verschijnsel. We raden je aan om de inname van alcohol te verminderen en om te stoppen met roken. Het is erg lastig, maar er zijn voldoende hulpbronnen die je hierbij willen helpen.

Hulpmiddelen tegen snurken

We raden je eerst aan om bovenstaande tips te volgen. Dit zijn namelijk natuurlijke oplossingen die je bij het snurken kunnen helpen. Mocht je extra hulpmiddelen willen die het snurken kunnen verminderen, bekijk dan onderstaande opties:

Vermijd slaappillen: slaappillen worden vaak voorgeschreven aan mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen. Ze kunnen er echter voor zorgen dat mensen problemen krijgen met ademen en snurken terwijl ze slapen, wat voor sommige personen tot ernstigere gezondheidsproblemen kan leiden.

Draag een mondstuk: voor personen die een tandheelkundig hulpmiddel hebben (zoals een beugel), is het belangrijk om niet op hun rug te slapen, omdat dit hun kaak naar voren duwt en ervoor zorgt dat ze tijdens het slapen moeite hebben met ademhalen door hun neus. Een eenvoudige oplossing zou zijn om 's nachts een mondstuk te dragen, zodat ze niet snurken als ze erop slapen

Gebruik neusspray: een verstopte neus kan ervoor zorgen dat je gaat snurken. Een neusspray zorgt ervoor dat je neusholte minder verstopt raakt. Dit bevorderd de ademhaling door de neus en kan ervoor zorgen dat jij minder gaat snurken.

Ten slotte, een nieuw kussen: we hebben eerder gezegd dat een andere slaappositie het snurken kan verminderen. Er zijn diverse kussens die de zij- of buikslaappositie kan bevorderen. Hoewel het niet direct bewezen is dat een kussen direct het snurken verminderd is het wel een fijn hulpmiddel om de kwaliteit van het slapen in de nieuwe slaappositie te verbeteren.

Slapen op je zij

Reactie plaatsen