Oefening yoga staartbeen

2 Oefeningen om het staartbeen te versterken

Heb jij de laatste tijd vaker pijn bij het zitten of opstaan? Dan heb jij last van het staartbeen, en jij bent niet de enige. Het staartbeen, ook bekend als het stuitbeen, is een klein driehoekig bot aan het einde van de wervelkolom. Het kan letsel oplopen als je op jouw stuitje valt of als je een medische aandoening hebt waardoor het pijnlijk is. Gelukkig zijn er tegenwoordig oefeningen en hulpmiddelen die jouw pijn in het staartbeen kunnen verminderen. In dit artikel lees je wat je moet doen tegen stuitpijn.

Klachten bij pijn in het staartbeen

Pijn in het staartbeen wordt zoals eerder vermeld veroorzaakt door een blessure. Er zijn twee hoofdtypen staartbeenblessures:

  •  Coccydynie (pijn aan het staartbeen)
  • Posterior bekkenkanteling (een verkeerde houding van de bekken en het postuur)

Het komt vaker voor dat mensen op een verkeerde ondergrond zitten. Dit zorgt er namelijk ook voor dat mensen pijn ervaren in het staartbeen. Mensen ervaren niet alleen pijn bij het zitten, zowel op zachte als harde ondergronden, maar ook tijdens het opstaan. De pijn kan zich zelfs verschuiven naar de onderrug, wat weer effect zal hebben op jouw dagelijks leven. De klachten kunnen bij enkelen zo heftig zijn dat zitten geen optie meer is.

Oefeningen voor het staartbeen

Het staartbeen bestaat uit het stuitbeen en vier tot zes gefuseerde wervels. Het stuitbeen is de onderste punt van de wervelkolom die aansluit op het bekken. De belangrijkste functie van het stuitje is het beschermen van delicate weefsels in het bekkengebied. Er bestaan enkele oefeningen die de pijn in het staartbeen kunnen verlichten.

Een oefening, genaamd 'Superheld', is een goede oefening voor het strekken en mobiliseren van het lichaam. Het heeft ook direct effect op jouw staartbeen. Je voert de oefening als volgt uit:

  1.  Zit op jouw knieën en leun voorzichtig naar voren zodat er wat spanning ontstaat
  2.  Plaats je armen op de grond. Zorg dat je armen in lijn zijn met de schouders
  3.  Leun voorzichtig op je linkerarm en strek je rechterarm uit. Later ga je dit proces op de tegenovergestelde manier herhalen
  4.  Volg de beweging van de armen en beweeg met het hoofd mee
  5.  Herhaal deze beweging nu met de andere kant van het lichaam
  6.  Voer deze oefening 10 keer per kant uit

Je kan ook beginnen met het volgen van yoga lessen. Yoga is een uitstekend hulpmiddel voor het mobiliseren van de gewrichten en kan je helpen met het verminderen van jouw pijn.

Naast deze oefening is er ook een andere oefening die effectief is tegen pijn in het staartbeen. Deze oefening is te vinden in de blog 'Tips bij een gebroken stuitje'.

Yoga strekken rug

Andere druk verlagende hulpmiddelen

Naast het uitvoeren van bovenstaande oefeningen raden we je aan om regelmatig langs een masseur te gaan. De juiste massage kan ervoor zorgen dat de druk rondom het staartbeen afneemt en jij een betere bloedstroming krijgt. Jij zal direct verschil merken.

Ook is het goed om op zachte, ondersteunende ondergronden te zitten. Zachte stoelen, banken of kussens kunnen de pijn in jouw staartbeen verlichten. Orthopedische zitkussens zijn een uitstekend hulpmiddel wat betreft druk verlaging van het stuitje. Deze kussens bieden namelijk optimale ondersteuning bij het zitten en zorgt ervoor dat de wervelkolom in een neutrale positie terecht komt. Ook zal de druk in jouw onderrug afnemen.

Ten slotte is het belangrijk om dagelijks te rekken en strekken. Begin de dag met rek en strek oefeningen, dit hoeft maar 10 minuten te zijn. Deze oefeningen zullen ervoor zorgen dat jouw spieren flexibeler worden. In bovenstaande sectie staat dat yoga een goed hulpmiddel is. Gebruik enkele yoga oefeningen bij het rekken en strekken.

Goede zithouding met kussen





Reactie plaatsen